Biodlarträffar: Vad hände 2015?

Lördagen den 8:e augusti var det åter träff i föreningsbigården vid Plönninge och denna gången var vi nio personer som kom och var med när Ulf Paulsson gick igenom några bisamhällen.

2015-08-08 webb 1Det märks att de kommit igång ordentligt efter att vädret blivit bättre och de har nu bråttom att dra in pollen för att få fart på yngelproduktionen så de hinner bli starka inför vintern.

2015-08-08 webb 6Att slutet på biodlaråret närmar sig, märks även på binas humör genom att de nu är rädda om sin honung och är därför lättirriterade och de flesta hade nu slöja (vilket undertecknad glömde).
Det första samhället Ulf gick igenom var ett avelssamhälle i vilket går en nyinköpt drottning som vi såg och hon har kommit igång bra.
2015-08-08 webb 10Det andra samhället var en avläggare där en drottning skulle ha blivit färdig en vecka tidigare där vi inte hittade ägg, men å andra sidan fanns det inget som tydde på att de var utan drottning så det handlar troligen bara om att den nya drottningen inte hunnit komma igång ännu.
2015-08-08 webb 13
Vi satt och fikade efteråt i det fina vädret, något som inte varit så vanligt i år.
Nästa möte äger rum den 22 augusti klockan 13.30. Välkomna då!
Text och foto: Ronny Bengtsson

Lördagen den 25/7 var det åter biodlarträff i föreningsbigården.
Denna gången var det dåliga vädret tillbaka och det blåste och regnade.

25 juli 2015 1 webb

Vi var 8 biodlare som trotsade det dåliga vädret och kom för att prata bin, för någon praktisk biodling blev det inte på grund av regnet.

Det var Ulf Paulsson som hade hand om veckans biodlarträff, men det blev inte tal om att öppna något samhälle denna gången. Istället satt vi i boden och pratade bin och fikade.
Det blev diskussioner om invintringen och hur man skulle förbereda sig på detta.
Det blev även tal om vikten av att ha bra rotation på vaxet så man inte får gammalt och svart vax, vilket blir grogrund för sjukdomar hos bina. Detta är extra viktigt nu när vi har amerikansk yngelröta på nära håll.
Peter Meuller berättade att man nyligen hittat samhällen med amerikansk yngelröta i Knäred och uppmanade alla att hålla extra koll på sina bin och kontakta sin bitillsyningsman om man ser något misstänkt.
Nästa gång vi träffas i föreningsbigården blir lördagen den 8/8 klockan 13:30 och vi får hoppas på bättre väder då.
Glöm inte ta med fika.
Välkomna!
Text och foto: Ronny Bengtsson

Lördagen den 11/7 var vi 12 biodlare som träffades i föreningsbigården.

Vädret börjar äntligen bli bättre, ingen högsommarvärme  att tala om, men om man jämför med vad det varit, så får man nog vara nöjd.
11 juni 2015 webbDet var Peter Meuller som denna gången hade hand om genomgång av bina och han gick igenom en avläggare som Ulf gjort för en vecka sedan.
De hade hunnit dra upp en visecell och man kunde se en larv i cellen, så det kommer att dröja innan drottningen kommer igång med att lägga ägg.
Det kan tyckas vara sent för att göra avläggare, men med tanke på hur vädret varit, så är det rätt period och det är bara att hoppas på att vädret blir gynnsamt så de får en chans att bli starka till invintringen.
Vi fikade efteråt tillsammans i för denna sommaren det varma vädret ute i bigården.
Nästa träff blir den lördagen den 25/7 kl 13:30
Glöm inte eget fika
Välkomna.
Text och foto: Ronny Bengtsson
Lördagen den 27/6 träffades 10 medlemmar i föreningsbigården och denna gången var det lite bättre väder än vi varit vana vid den sista tiden.
27 juni 1 webbDet var Lars-Anders som hade hand om genomgången och han gick igenom två samhällen som båda visade att det började bli bättre väder, för de hade både ägg och yngel.
Inga större mängder honung var insamlade, men ändå så att det ger hopp om att det ska kunna bli en liten skörd i år trots den dåliga starten på sommaren.
27 juni 3 webb27 juni 4 webbHan kunde plocka bort en drönarram som var täckt, något som det gått trögt för på grund av det dåliga vädret.27 juni 2 webb Vi kunde sitta ute och njuta av vädret och fika efter genomgången, något som blivit sällsynt denna sommaren.
Nästa träff är lördagen den 11/7
Text: Ronny Bengtsson
Foto: Ronny Bengtsson och Ulla Sandström

Lördagen den 13 juni träffades elva medlemmar i förenings-bigården och det var Tom Winstanley som hade hand om genomgången denna träff. Vädret hade inte varit gynnsamt för våra bin och det märktes även i de två bikupor vi gick igenom tillsammans.

13 juni 1 webbBina hade ställt in allt vad yngelproduktion heter och i den ena kupan var det enbart lite yngel och inga ägg och i den andra var det varken ägg eller yngel.

13 juni 2 webbHonung fanns det lite av i båda, men de kommer inte att klara sig en längre tid om vädret inte blir bättre.

13 juni 3 webbDet är med andra ord läge att kontrollera sina bin så de inte riskerar att svälta ihjäl. Det är ingen rolig sommar att vara biodlare.

Nästa gång vi träffas är den 27 juni.

Text och foto: Ronny Bengtsson

Lördagen den 30:e maj hade vi 4:e biodlarträffen i föreningsbigården i Plönninge.

Det är bara att konstatera att vädrets makter inte är med oss i år och som biodlare har man upplevt betydligt roligare år.
30 maj 2 webbCirka 10 grader, blåsigt och en och annan regnskur som passerade under tiden som vi hade möte, inte den mest idealiska dagen att ha biodlarträff, så det blev till att tränga ihop oss i boden och Ulf Paulsson som skulle leda dagens biodlarträff och tänkt visa larvning, fick tänka om och ha teoretisk lektion om hur man går till väga när man odlar drottningar.
Men man kan konstatera att även om det var dåligt väder och vi fick tränga ihop oss i boden så hade vi trevligt och bitvis riktigt roligt.
30 maj 1 webb
Vi var 13 biodlare som trotsade vädret och kom på träffen och med tanke på vädret, så tycker jag inte det alls var dåligt.
Det blev en del prat om det dåliga vädret och hur det kan inverka på bina och det var främst två saker som kom fram och det var att man får hålla koll på så inte bina svälter nu när det inte är många timmar flygväder om dagarna och sen att det är risk för svärmning när väl värmen kommer nu när bina får sitta inne och ha tråkigt och riskera hitta på hyss genom att dra upp en  massa svärmceller.
30 maj 3 webbMedan vi sitter inne i boden, passar några kaniner på att helt ogenerat äta maskrosor under några bikupor och de var nog de enda som var glada att vi satt i boden och inte var ute bland bina. 
 
Det som var positivt, var att vi får hälsa ytterligare en medlem välkommen och det är Krister Hall som bor i Halmstad som kom med på biodlarträffarna för första gången i dag.
Välkommen Krister.
 
Nästa biodlarträff, som är den 13:e juni, är det Tom Winstanley som håller i och han uppmanade de som har önskemål om att något speciellt  ska tas upp att ringa honom.
 
Välkomna den 13:e juni och glöm inte att ta med eget fika.
Med vänlig hälsning Ronny. 
Text och foto: Ronny Bengtsson 
Lördagen den 16:e maj hade vi 3:e biodlarträffen i föreningsbigården i Plönninge .
2015-05-16webbDet var Börge som hade hand om genomgången även denna gången och det var 14 personer som kom till träffen.
Lite färre än förra gången, men vädret spelade säkert en roll, för det var mulet och inte många grader för att vara i mitten av maj.
Detta märktes  även på bina. Ingen större aktivitet och drönarramarna som sattes in i samhällena under förra träffen var orörda, inte ett tecken till att vilja bygga ut dem.
Eftersom det varit kallt sedan förra träffen, har de inte dragit in så mycket och de flesta samhällena går fortfarande på två lådor.
Det som var extra roligt i dag var att vi hade en ny, förhoppningsvis blivande biodlare på besök och det var André Holmberg som vi hoppas gör det till en vana att komma på våra träffar och även blir medlem i föreningen. Välkommen André!
Vi satte oss som vanligt och fikade efter genomgången och pratade bin och även om det var så pass kyligt att det var en besökare som använde dunjacka, hade vi trevligt runt bordet.
Nästa träff blir den 30:e maj, då är Ulf Paulsson i bigården och visar hur man larvar. Även om vädret än så länge inte bättrat sig så värst mycket, hoppas jag på en vändning och att sommaren ska komma och att det blir lite fler biodlare och blivande biodlare som dyker upp och inser hur trevligt man kan ha tillsammans.
Glöm inte att ta med eget fika.
Välkomna.
Text och foto: Ronny Bengtsson
Lördagen den 2:a maj hade vi vårt andra biodlarmöte för året.
 Det var inte så många grader,  men solen sken som den för det mesta gör under våra träffar och det blåste minimalt och vi var 16 nya och gamla biodlare som kom.
2015-05-02 14.33.01Det var Börge Johansson som höll i dagens genomgång och han visade hur man kunde utöka yngelrummet genom att dela på det och sätta en tom ram mellan de andra samtidigt som han satte till en drönarram i utkanten av yngelrummet
Samhället som han gick igenom fick även en ny låda med tomma ramar i botten som ny skattlåda.
Efter genomgången av dagens samhälle, satte vi oss och fikade och diskuterade bin och biodling och den långsamma våren, med den ständiga frågan, när ska värmen komma.
Det känns inte riktigt som bina vill komma igång i vår, men det är så det är att vara biodlare, man är en del av naturen och det går inte att stressa igång säsongen, men det är ju det som är en del av tjusningen av att vara biodlare.
Nästa träff är lördagen den 16:e maj.
Vi ses då. Med vänlig hälsning Ronny. (Text och foto)

Lördagen den 18/4 var det dags för årets första biodlarträff i föreningsbigården.

biodlarträffen 18 april 2015 webbVi invintrade 9 samhällen i höstas och av dessa har 6 överlevt. Två samhällen var helt döda och ett hade puckelyngel.
Vi var 13 personer som kom till första träffen och fikade innan genomgången av ett samhälle i bigården i strålande solsken, vindstilla och cirka 10 grader i skuggan.
Detta är första sommaren som vi kommer att ha olika personer som leder biodlarträffarna och värd för dagen var Hans Håkansson.
Han gick igenom ett samhälle som var två för en vecka sedan. Det ena hade en drottning som la puckelyngel och det andra var kraftigt försvagat men hade en fungerande drottning.
De slogs ihop med perforerat tidningspapper mellan lådorna efter att drottningen som la puckelyngel plockats väck och denna veckan var det dags att se resultatet.
2015-04-18 14.15.39 webbHans gick igenom ramarna och plockade bort puckelramarna och letade upp drottningen och kontrollerade att hon var äggläggande.
När han var färdig, var det bara bin på en låda och ett samhälle som var starkare än de två som var innan sammanslagningen och detta har nu en fungerande drottning.
En bra lektion i hur man kan få två dåliga och dödsdömda samhällen att bli ett fungerande samhälle.
2015-04-18 14.20.25 webbNär Hans var färdig och stängt samhället som nu var på en låda, blev det diskussioner om hoten från besprutningsmedel, moderna jordbruksredskap som dödar bin om de används vid fel tidpunkt och slutligen angrepp av rovdjur på bisamhällen.
Nästa biodlarträff blir den 2/5 och värd för den träffen är Börge Johansson. Vi hoppas att det blivit lite varmare då och att intresset för att komma på träffarna kommer att öka med aktiviteten hos våra små husdjur.
Vi ses då och glöm inte fikat!
Med vänlig hälsning Ronny.
Text: Ronny Bengtsson
Foton: Ronny Bengtsson och Ulla Sandström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Föreningen för biodlare i Harplinge, Getinge, Slöinge och Halmstad