Biodlarträffar: Vad hände 2017?

9 september / Till årets sista sommarmöte kom 11 medlemmar.

Vi satt ute och åt sockerkaka och drack te och kaffe. Det var ett glatt gäng som pratade och skrattade. Vi pratade om invintring, hur mycket foder vi ska ge bina, hur mycket honung vi har fått med mera.  Som vanligt när det handlar om biodlare så var det lika många svar och åsikter som vi var biodlare. Det skrattade vi gott åt.  Det var stor variation på hur mycket honung det blivit i år. De flesta hade fått mindre än vanligt och några sa det var det sämsta året på länge.

Text Annelie Albertsson (Bilden är från ett tidigare möte)

————————————————————————————-

26 augusti / Ronny och Annelie ser med rätta väldigt nöjda ut!         Då detta var Honungens dag hölls föreningens möte på Stora torg, Halmstad där Bondens Egen Marknad ägde rum. Flera medlemmar ur styrelsen; Lars-Anders, Ronny, Cecilia och Annelie ställde upp och pratade om föreningen och biodling, delade ut broschyrer, visade levande bin i vår visningskupa samt delade ut smakprov på och sålde föreningens egen honung. Den sålde slut! Faktiskt kunde vi ha haft lika mycket till och sålt det också. Hela intäkten går till föreningens arbete med bin. På bilden ser det tomt och öde ut, men det beror bara på att Harplinge bf var så tidiga. Snart fylldes torget med både bönder och kunder!

Text Agneta Hammarstedt, foto Cecilia Littorin

———————————————————————————-

12 augusti / Flera medlemmar var med på Hallandsdistriktets och Hushållningssällskapets resa till Lurö. Vad som hände i föreningsbigården har sidans redigerare inte fått inormation om.

————————————————————————————-

29 juli / (Detta är taget från Ronnys facebooksida) Sen till veckans medlemsmöte i föreningsbigården och tror att jag ska komma fram när alla andra kommit igång och ska få lite spydigheter för att jag är 15 minuter försenad, men när jag är framme så ………. inte en bil och boden låst.
Lite bin som trotsar det dåliga vädret, men annars helt öde.?

Ringer till ordförande för att kolla om jag blandat ihop dagarna/veckorna, men nej, det var rätt.?

Ok för att det är dåligt väder, men helt tomt brukar det inte vara ändå.

Lovade ordförande att stanna kvar en stund….. ifall det är någon som trotsar vädrets makter och ändå vill komma och hålla mej sällskap.

Jag blev kvar till kl 15, men det kom inte fler medlemmar.

Text och foto Ronny Bengtsson

————————————————————————————-

15 juli / Nu är det full aktivitet i föreningsbigården!

Drottningodlingen är i full gång och flera avläggare håller på att bildas. De nyinförskaffade kuporna från Göte Johansson har gjort att vi har goda förutsättningar att förse några av våra nybörjare med bin inför nästa säsong.

Vid dagens träff samlades 12 biodlare och vi gick igenom våra kupor och konstaterade att de flesta tillsättningar hade lyckats och att vi har flera ungdrottningar. Ulf och Emil gör ett gott arbete för att engagera och entusiasmera medlemmar i föreningen att lära sig mer om drottningodling.

Vi pratade också om att vi kommer att fira Honungens dag den 26 augusti i samband med Bondens egen  marknad på Stora torg i Halmstad och att vi då ska visa upp föreningens verksamhet och samtidigt sälja vår egen honung. Söndagen den 23 juli kommer honungen att slungas hos Ulf från klockan 13.30. Vi sänder en särskild uppmaning till våravmedlemmar om att hjälpa till. Kontakta Ulf Paulsson om medverkan!

Text och foto Lars Anders Olsson

————————————————————————————-

1 juli / Vi var elva entusiaster som kom till biträffen den 1 juli i föreningsbigården. Mesta aktiviteterna, förutom fika och bisnack, handlade om drottningodling och avläggare där Ulf Paulsson och Emil Åkesson instruerade och entusiasmerade deltagarna. Eftersom det fanns drottningceller som beräknades kläckas på måndag uppmanades deltagarna att även komma till föreningsbigården på söndag kväll för att få tillgång till puppor och att göra avläggare i bigården.

Marianne och Esbjörn grunnar över avläggarbildningen.

Ulf förbereder för avläggare.

Ulf går igenom kuporna i bigården och…

…kollar efter ägg och yngel.

Text och foto Lars Anders Olsson

————————————————————————————-

17 juni / 16 personer kom till föreningsbigården för att träffa nya och gamla biodlare att prata bin med. Att det var många som kom denna gången beror säkert på att det finns ett stort intresse för att lära mer om drottningodling.

Denna gången var det Ulf och Emil som visade hur man larvar och det var flera som passade på att själva prova på att larva medan Emil satt bredvid och talade om hur man skulle göra.

Det var många frågor om drottningodling som Ulf och Emil fick svara på och det var en bra stämning när vi satt och pratade bin och fikade i solen.  På bilden är det Per Karlsson som larvar.

 

Vädret var inget att klaga på denna gången, cirka 19-20 grader, en klarblå himmel och en svag vind, något som vi inte varit bortskämda med tidigare under sommaren.

Nästa träff är lördagen den 1 juli kl 13,30 . Välkomna!

Text och foto Ronny Bengtsson

————————————————————————————

3 juni / Dagen bjöd på strålande sol och 13 medlemmar och två gäster njöt av kaffe och bisurr. Ulf Paulsson informerade om möjligheten att ingå i en drottningodlingsgrupp och flera av de som kommit anmälde sig. Ulf och Emil gick även igenom några samhällen.

Text och foto Agneta Hammarstedt

————————————————————————————-

20 maj / Mötet avlöpte i gemytlig samvaro och sedvanligt bisnack. Sist kvar på plan var Uno Persson och Börge Johansson (i bioverallen), samt fotografen Ronny Bengtsson.

————————————————————————————-

6 maj / I det strålande försommarvädret kom tretton deltagare till träffen, varav två från den pågående studiecirkeln för nybörjare i biodling.

6 maj 2017 aDagens träff inleddes med prat om vilka åtgärder som nu är aktuella för bina och vilka dragväxter som lockar mest just nu. Det är dags att sätta på skattlådor och att sätta in drönarramar för att minimera varroaangreppen. Det har införskaffats adrenalinspruta och betapred-tabletter till föreningsbigården som säkerhetsåtgärd vid eventuell allergireaktion hos besökare. Information gavs om planerad kurs i drottningodling inom ramen för vårt nystartade projekt.

6 maj 2017

En genomgång gjordes av Jan-Uno Andersson i två bisamhällen. I det ena fanns få bin med puckelyngel och en oparad drottning och i det andra fanns ganska få bin med en vit drottning och ägg och yngel på tre ramar. Uppföljning görs vid kommande träff den 20 maj.

Text och foto Lars Anders Olsson

————————————————————————————-

22 april 2017

22 april / Bisäsongens första träff i föreningsbigården lockade till sig femton entusiastiska besökare. Föreningens ordförande hälsade alla välkomna och informerade om styrelsens planer för biåret. Föreningen har en pågående studiecirkel för åtta nybörjare i biodling och har också inlett ett samarbete med Region Halland kring projekt om hälsosam biavel (drottningodling) och pollinering. Sedan gick vi igenom hur övervintringen varit och konstaterade att det verkar ha fungerat ganska bra överlag. Vikten av att arbeta med bihälsa togs upp och underströks av närvarande bitillsynspersoner särskilt med tanke på  att det förekommit yngelröta i distriktet under förra året.

22 april 2017 2Vi konstaterade också att vår medlem Jan-Uno Andersson är krönikör i Bitidningen där han delar med sig av sina erfarenheter på ett mycket trevligt och lättsamt sätt.

På grund av blåst och kyla gjordes inte något besök i bisamhällena denna gången.

Text och foto Lars Anders Olsson

Föreningen för biodlare i Harplinge, Getinge, Slöinge och Halmstad