Biodlarträffar tidigare år

 2018

Den 3 september var det så dags för det sista måndagsmötet i föreningsbigården. Styrelsen bjöd på fika med en underbart god äppelkaka som Cecilia Littorin bakat, självklart ingick honung i  receptet. Sommarens hetta och torka, binas mående inför invintringen och honungsskörden var några av ämnena som avhandlades.

Dessutom kom frågan upp om det var bättre med måndagsmöten än som tidigare lördagsmöten. Ronny lovade återkomma med fullständig information om detta och mer på årsmötet den 12 november.

Datum för årets andra honungsbedömning fastställdes även till den 25 september, med sista inlämningsdag den 24.

Foto: Ronny Bengtsson

————————————————————————————-

Den 20 augusti var temat Att arbeta som bitillsyningsman. Det är ett ansvarsfullt arbete med ibland oväntade och dråpliga inslag, men framförallt är det ett viktigt arbete som behövs både för biodlare och bin.

Elva medlemmar lyssnade till Tom Winstanley och Peter Meuller som talade om bitillsynsmannafunktionen, syfte, befogenheter och organisation. En mycket intressant och givande träff där vi också pratade om egna erfarenheter från årets bidodling. Mycket glädjande är att se entusiasmen från de nya biodlarna.

————————————————————————————-

Den 6 augusti. Jan-Uno Andersson pratade om bisamhällets behov för övervintringen. Han redogjorde för sin metod och som alltid fanns det utrymme för frågor och diskution. Bilderna visar tydligt hur hårt sommarens torka har drabbat gräset i vår föreningsbigård.

Foto: Lars-Anders Olsson

————————————————————————————-

Lördagen den 4 augusti hade vi ett extra möte i samband med Bondens egen Marknad på Stora torg i Halmstad då föreningen lite i förskott firade Honungens Dag som infaller den 20 augusti varje år. Vi sålde både kristalliserad och nyslungad honung och visade bin i vår visningskupa. Intresset var stort och flera medlemmar deltog.

Foto: Ulla Sandström, Lars-Anders Olsson

————————————————————————————-

Den 23 juli hade vi åter möte i föreningsbigården. Solen och torkan och deras påverkan på bina diskuterades bland annat. Det planerade temat om att söta med honung ställdes in.

————————————————————————————-

Tisdagen den 17 juli var det Familjedag på Plönninge. Science Safari i samarbete med Hallands Astronomiska sällskap och Harplinge biodlarförening anordnade en dag med olika spännande inslag som slunga honung med ledning av Lars-Anders Olsson och leta bidrottning med hjälp av Agneta Hammarstedt och Cecilia Littorin.Man kunde besöka observatoriet och göra roliga experiment i Science Safaris gröna buss. Många kom, både vuxna och barn, och intresset för bina var mycket stort.

Foto: Lars-Anders Olsson

————————————————————————————-

Den 25 juni och den 9 juli hade vi möte som vanligt. Jenny Lemnell ledde det första mötet och Börge Johansson det andra. Nästa måndagsträff äger rum den 23 juli med tema hur man kan använda honungen som sötning i saft, sylt och annat gott.

Foto: Lars-Anders Olsson

————————————————————————————-

Måndagen den 11 juni. Denna kväll var vädret mer likt svensk sommar och mötet hölls därför i den numera vackert gröna futten. Elva personer kom och samtalet, som leddes av Annelie Albertsson, handlade om kvinnor och biodling. Det kan många gånger vara ett tungt arbete med bin och honung och deltagarna dryftade detta och gav förslag på det som kan underlätta.

Foto: Lars-Anders Olsson

Nästa möte, den 25 juni, håller Jenny Lemnell i och det har temat Nybörjare och biodling.

————————————————————————————-

Måndagen den 28 maj. Undrar om det inte var rekord i intresserade mötesdeltagare denna gången! Hela 26 personer kom och temat för kvällens möte var Nordiska bin. Ronny Bengtsson, som vi för bara några dagar sedan kunde läsa om i Hallandsposten (länk nedan) höll i diskussionen och som vanligt var det många frågor och kommentarer. Intresset från våra medlemmar för bin och biodling är onekligen stort!

Foto: Lars-Anders Olsson

Nästa måndagsmöte har temat Kvinnor och biodling och det är Annelie Albertsson, Cecilia Littorin och Agneta Hammarstedt som leder det samtalet.

Länk till artikeln om Ronny i HP: http://www.hallandsposten.se/nyheter/halmstad/lynga-pollineras-av-nordiska-bin-1.6246143

————————————————————————————-

Måndagen den 14 maj. Som vanligt när vi träffas blir det ett fasligt surr kring fikabordet! Denna gången var temat hur man tar hand om en svärm och hur man gör avläggare. Ronny Bengtsson och Cecilia Littorin höll i trådarna och frågorna var många och skratten likaså. Att ha ett tema har blivit en populär företeelse och 17 personer kom till detta möte.

Foto: Lars-Anders Olsson

————————————————————————————-

Redan lördagen den 12 maj var det dags för ett fixarmöte i föreningsbigården. Alla medlemmar var inbjudna. De som kom till klockan 10.00  och arbetade var Lars-Anders Olsson, Emil Åkesson, Peter Meuller, Ronny Bengtsson och undertecknad.

Vi målade futten vackert grön, fräschade upp Göte Johanssons slunga, som föreningen köpt, planterade äppelträd och la ny tjärpapp på taket till containern.

Och ibland tog vi en välförtjänt paus med dryck och grillad korv. Eftersom vi var så pass få fick vi hålla på till efter tre men vädret var vackert och stämningen god.

Text och foto: Agneta Hammarstedt

————————————————————————————-

Lördagen den 28 april Så har vi haft vår andra träff i bigården med elva biodlande entusiaster! Annelie, Tom och Peter berättade om vilka lämpliga åtgärder som kan företas för att få starka samhällen inför sommarens drag.

Det handlade om invintringsmetoder, yngelrum och drönarramar. Lars Anders informerade om projektet ”Ekosystemtjänster på Plönninge” som bland annat handlar om pollineringsfrågor och att det blivit tillstyrkt av LLUH (Lokalt ledd utveckling, Halland). Inom kort kommer sådd att ske i tre avdelningar med ett-, två- och fleråriga växter intill föreningsbigården. Cirkel i drottningodling kommer även i år att dra igång med start i juni. Särskild inbjudan kommer att gå ut till medlemmarna.

Lördagen den 12 maj har vi fixardag i föreningsbigården. Vi startar klockan 10 med det som behöver göras och föreningen bjuder på korv och dryck! Alla är hjärtligt välkomna!

Text och foto: Lars Anders Olsson

___________________________________________________________________________

Måndagen den 16 april var det dags för årets första träff i Harplinge biodlarförenings bigård på Plönninge.  Ett tjugotal biodlare och intresserade kom för att prata bisaker!

Ordförande Lars Anders Olsson informerade om föreningens kommande aktiviteter och att intresset är mycket stort för biodling just nu. Föreningen har startat två studiecirklar för nybörjare i biodling med sammanlagt sjutton deltagare.

I samverkan med Plönninges Arena för Grön Tillväxt och Hushållningssällskapet i Halland planeras ett stort pollineringsprojekt där föreningen får disponera ett hektar mark i anslutning till bigården för att odla attraktiva biväxter som ska gynna binas hälsa och även ha en positiv inverkan för andra pollinerare.
Observera att nästa träff i föreningsbigården blir lördag den 28 april kl 13.30
Text och foto: Lars Anders Olsson

 2017

9 september / Till årets sista sommarmöte kom 11 medlemmar.

Vi satt ute och åt sockerkaka och drack te och kaffe. Det var ett glatt gäng som pratade och skrattade. Vi pratade om invintring, hur mycket foder vi ska ge bina, hur mycket honung vi har fått med mera.  Som vanligt när det handlar om biodlare så var det lika många svar och åsikter som vi var biodlare. Det skrattade vi gott åt.  Det var stor variation på hur mycket honung det blivit i år. De flesta hade fått mindre än vanligt och några sa det var det sämsta året på länge.

Text Annelie Albertsson (Bilden är från ett tidigare möte)

————————————————————————————-

26 augusti / Ronny och Annelie ser med rätta väldigt nöjda ut!         Då detta var Honungens dag hölls föreningens möte på Stora torg, Halmstad där Bondens Egen Marknad ägde rum. Flera medlemmar ur styrelsen; Lars-Anders, Ronny, Cecilia och Annelie ställde upp och pratade om föreningen och biodling, delade ut broschyrer, visade levande bin i vår visningskupa samt delade ut smakprov på och sålde föreningens egen honung. Den sålde slut! Faktiskt kunde vi ha haft lika mycket till och sålt det också. Hela intäkten går till föreningens arbete med bin. På bilden ser det tomt och öde ut, men det beror bara på att Harplinge bf var så tidiga. Snart fylldes torget med både bönder och kunder!

Text Agneta Hammarstedt, foto Cecilia Littorin

———————————————————————————-

12 augusti / Flera medlemmar var med på Hallandsdistriktets och Hushållningssällskapets resa till Lurö. Vad som hände i föreningsbigården har sidans redigerare inte fått inormation om.

————————————————————————————-

29 juli / (Detta är taget från Ronnys facebooksida) Sen till veckans medlemsmöte i föreningsbigården och tror att jag ska komma fram när alla andra kommit igång och ska få lite spydigheter för att jag är 15 minuter försenad, men när jag är framme så ………. inte en bil och boden låst.
Lite bin som trotsar det dåliga vädret, men annars helt öde.?

Ringer till ordförande för att kolla om jag blandat ihop dagarna/veckorna, men nej, det var rätt.?

Ok för att det är dåligt väder, men helt tomt brukar det inte vara ändå.

Lovade ordförande att stanna kvar en stund….. ifall det är någon som trotsar vädrets makter och ändå vill komma och hålla mej sällskap.

Jag blev kvar till kl 15, men det kom inte fler medlemmar.

Text och foto Ronny Bengtsson

————————————————————————————-

15 juli / Nu är det full aktivitet i föreningsbigården!

Drottningodlingen är i full gång och flera avläggare håller på att bildas. De nyinförskaffade kuporna från Göte Johansson har gjort att vi har goda förutsättningar att förse några av våra nybörjare med bin inför nästa säsong.

Vid dagens träff samlades 12 biodlare och vi gick igenom våra kupor och konstaterade att de flesta tillsättningar hade lyckats och att vi har flera ungdrottningar. Ulf och Emil gör ett gott arbete för att engagera och entusiasmera medlemmar i föreningen att lära sig mer om drottningodling.

Vi pratade också om att vi kommer att fira Honungens dag den 26 augusti i samband med Bondens egen  marknad på Stora torg i Halmstad och att vi då ska visa upp föreningens verksamhet och samtidigt sälja vår egen honung. Söndagen den 23 juli kommer honungen att slungas hos Ulf från klockan 13.30. Vi sänder en särskild uppmaning till våravmedlemmar om att hjälpa till. Kontakta Ulf Paulsson om medverkan!

Text och foto Lars Anders Olsson

————————————————————————————-

1 juli / Vi var elva entusiaster som kom till biträffen den 1 juli i föreningsbigården. Mesta aktiviteterna, förutom fika och bisnack, handlade om drottningodling och avläggare där Ulf Paulsson och Emil Åkesson instruerade och entusiasmerade deltagarna. Eftersom det fanns drottningceller som beräknades kläckas på måndag uppmanades deltagarna att även komma till föreningsbigården på söndag kväll för att få tillgång till puppor och att göra avläggare i bigården.

Marianne och Esbjörn grunnar över avläggarbildningen.

Ulf förbereder för avläggare.

Ulf går igenom kuporna i bigården och…

…kollar efter ägg och yngel.

Text och foto Lars Anders Olsson

————————————————————————————-

17 juni / 16 personer kom till föreningsbigården för att träffa nya och gamla biodlare att prata bin med. Att det var många som kom denna gången beror säkert på att det finns ett stort intresse för att lära mer om drottningodling.

Denna gången var det Ulf och Emil som visade hur man larvar och det var flera som passade på att själva prova på att larva medan Emil satt bredvid och talade om hur man skulle göra.

Det var många frågor om drottningodling som Ulf och Emil fick svara på och det var en bra stämning när vi satt och pratade bin och fikade i solen.  På bilden är det Per Karlsson som larvar.

Vädret var inget att klaga på denna gången, cirka 19-20 grader, en klarblå himmel och en svag vind, något som vi inte varit bortskämda med tidigare under sommaren.

Nästa träff är lördagen den 1 juli kl 13,30 . Välkomna!

Text och foto Ronny Bengtsson

————————————————————————————

3 juni / Dagen bjöd på strålande sol och 13 medlemmar och två gäster njöt av kaffe och bisurr. Ulf Paulsson informerade om möjligheten att ingå i en drottningodlingsgrupp och flera av de som kommit anmälde sig. Ulf och Emil gick även igenom några samhällen.

Text och foto Agneta Hammarstedt

————————————————————————————-

20 maj / Mötet avlöpte i gemytlig samvaro och sedvanligt bisnack. Sist kvar på plan var Uno Persson och Börge Johansson (i bioverallen), samt fotografen Ronny Bengtsson.

————————————————————————————-

6 maj / I det strålande försommarvädret kom tretton deltagare till träffen, varav två från den pågående studiecirkeln för nybörjare i biodling.

6 maj 2017 aDagens träff inleddes med prat om vilka åtgärder som nu är aktuella för bina och vilka dragväxter som lockar mest just nu. Det är dags att sätta på skattlådor och att sätta in drönarramar för att minimera varroaangreppen. Det har införskaffats adrenalinspruta och betapred-tabletter till föreningsbigården som säkerhetsåtgärd vid eventuell allergireaktion hos besökare. Information gavs om planerad kurs i drottningodling inom ramen för vårt nystartade projekt.

6 maj 2017

En genomgång gjordes av Jan-Uno Andersson i två bisamhällen. I det ena fanns få bin med puckelyngel och en oparad drottning och i det andra fanns ganska få bin med en vit drottning och ägg och yngel på tre ramar. Uppföljning görs vid kommande träff den 20 maj.

Text och foto Lars Anders Olsson

————————————————————————————-

22 april 2017

22 april / Bisäsongens första träff i föreningsbigården lockade till sig femton entusiastiska besökare. Föreningens ordförande hälsade alla välkomna och informerade om styrelsens planer för biåret. Föreningen har en pågående studiecirkel för åtta nybörjare i biodling och har också inlett ett samarbete med Region Halland kring projekt om hälsosam biavel (drottningodling) och pollinering. Sedan gick vi igenom hur övervintringen varit och konstaterade att det verkar ha fungerat ganska bra överlag. Vikten av att arbeta med bihälsa togs upp och underströks av närvarande bitillsynspersoner särskilt med tanke på  att det förekommit yngelröta i distriktet under förra året.

22 april 2017 2Vi konstaterade också att vår medlem Jan-Uno Andersson är krönikör i Bitidningen där han delar med sig av sina erfarenheter på ett mycket trevligt och lättsamt sätt.

På grund av blåst och kyla gjordes inte något besök i bisamhällena denna gången.

Text och foto Lars Anders Olsson

2016

Den 10 september var vi tolv personer som samlats denna den sista lördagsträffen om vi räknar bort oxalsyrautdelningsdagen i november.

2016-09-10-a
Styrelsen bjöd på fika denna gång.
Eftersom bina i föreningsbigården infodras för vintern, blev det ingen titt i kuporna. Istället gick vi igenom de erfarenheter deltagarna hade av årets biodling. Alla hade ett skapligt resultat till midsommar, därefter mycket klent. Det fanns till och med några samhällen som varit i behov av stödfodring för deras överlevnad!
2016-09-10-b
Trots det fantastiska vädret blev det ingen titt i ett samhälle denna gång då bina infodrades.
Föreningsbigården har för närvarande nio samhällen och i den nya Varbergskupan har vi två avelsdrottningar, varav en är ny för året. Till kommande säsong är det bra om vi medlemmar tar vara på möjligheten att göra avläggare på larver från dessa!
2016-09-10-c
Lars Anders hade med sig några trevliga broschyrer som de närvarande fick studera.
Vi tog också upp behovet av att måla vår container i höst och att tidpunkten kommer att mejlas ut så att de som önskar hjälpa till kan komma.
Nästa planerade träff blir vid oxalsyra-utdelningen, troligtvis i början av november.
Text och foto Lars Anders Olsson
————————————————————————————-

Träffen i bigården den 27 augusti lockade sju medlemmar och avnjöts i strålande solsken. Ronny Bengtsson och Ulf Ivarsson inledde respektive avslutade mötet.

———————————————————————————-

Vid träffen i bigården lördagen den 13 augusti kom elva intresserade biodlare och sympatisörer trots det regntunga vädret. Göte Johansson ansvarade för innehållet och började med genomgång av tre bisamhällen.

13 augusti 2016
Sedan samlades alla i vår barack för fika och diskussion. Göte gick igenom hur slutskattning och vinterfodring går till och vi gick också igenom en del problematiska situationer som deltagare ställts inför.
Vi konstaterade också att biodling uppmärksammats i lokalpressen på ett positivt sätt och att årets genomsnittliga honungsskörd troligtvis ligger något över genomsnittet.
Text och foto LarsAnders Olsson
———————————————————————————

Lördagen den 30 juli var vi 11 nya och gamla biodlare som träffades i föreningsbigården och hade det trevligt i det fina vädret.

30 juli 2016 a

Vi började med att fika och diskuterade hur man skulle agera nu inför kommande period då man måste förbereda inför hösten, så man inte har bina gående på för många ramar, hur man får väck ynglet från ramar man vill kunna skatta och hur man ska agera sen inför invintringen.

Det blev mycket diskussioner om vilket sätt som vore bäst för bina för att få så små vinterförluster som möjligt och de som var nybörjare fick många tips på vilket som skulle vara bäst.

2016-07-30 14.18.42

Efter fikat gick Lars Anders igenom ett samhälle och de som var minst erfarna fick komma längst fram för att få se hur det skulle se ut när det var bra i samhället så här års.

Det såg bra ut i samhället som var starkt, mycket ägg och yngel i varierande åldrar och några drönare och även drottningen fick vi se.

Efter genomgången satte vi oss åter igen runt fikabordet för att fortsätta diskussionen som börjat innan genomgången av samhället och sedan gick vi även in på hur det såg ut i det samhället som Lars Anders gick igenom.

Nästa gång vi träffas i föreningsbigården är lördagen den 13 augusti. Alla är välkomna och som vanligt: glöm inte fika!

Text och foton Ronny Bengtsson

_____________________________________________________________

Den 16 juli var vi elva personer som samlades under ledning av Peter Meuller och Börge Johansson. Många av frågorna kom att handla om bihälsa och hantering av bisvärmar. Vädret var sådant att det inte lämpade sig för några ingrepp i bikuporna!

16 juli 2016Eftersom vädret inte var det bästa företogs lördagens möte i futten.

Text och foto Lars Anders Olsson.

_________________________________________________________________

Lördagen den 2 juli fick vi trevligt besök i bigården av ordförande Eva Castell och sekreterare Inger-Lena Åkesdotter från SBRs Hallandsdistrikt.

Harplinge biodlarförening bjöd därför på fika med tilltugg.
Vi var 19 biodlare som var intresserade av att lyssna på Eva och ta del av hennes erfarenheter och komma med synpunkter som hon kunde ta med sig till distriktet.
Biträff 2 juli 2016 Börje Eva IngerLena
Eva Castell och Inger-Lena Åkesdotter i samspråk med Börge.
2016-07-02 Bild 4
Det var intressant att lyssna till Eva och ta del av hennes erfarenheter.
Hon berättade bland annat om det senaste om utbrottet av amerikansk yngelröta och uppmanade alla bland annat att vara noggranna med att byta ut gammalt vax, vara extra försiktiga med att använda begagnat bimaterial och att inte glömma att anmäla till länsstyrelsen var man har sina bigårdar, för nu när det kommit flera utbrott av amerikansk yngelröta är det extra viktigt att bitillsyningsmännen vet var alla bisamhällen finns.
2016-07-02 Bild 3
Fikat som föreningen bjöd på dagen till ära, intogs i futten då vädret inte var det soligaste.
Efter fikat och pratstunden med Eva, hade Emil Åkesson visning av hur larvning går till och de som ville fick även prova på.
2016-07-02 Bild2 använd
2016-07-02 Bild 62016-07-02 Bild 72016-07-02 Bild 5
Göte Johansson fick också några ord med Eva.
Nästa träff blir lördagen det 16e juli och denna gången är det som vanligt och var och en tar med sig eget fika.
Text Ronny Bengtsson
Foton Ronny Bengtsson, Lars Anders Olsson och Ulla Sandström
———————————————————-
Den 18 juni 2016 var det ett mycket speciellt möte i föreningsbigården!
Då ställdes den Varbergs-kupa upp som några medlemmar i föreningen färdigställt under våren. Arbetet har tagit ett flertal timmar och skett som studiecirkel hos Ulf Paulsson i Hamberg. Den vackert rödmålade kupan är stor och tung och krävde många starka händer att få plats, men nu står den i bigården och snart får den ta emot flera av föreningens samhällen. Ett stort tack till de medlemmar som arbetat med bygget! Foton Ulla Sandström
18 juni b
Det är inte bara att sätta upp kupan – den ska stå rakt och stadigt också. Ulf Ivarsson och Ulf Paulsson rättar till stenarna den ska vila på. Emil Åkesson, Tom Winstanley, Erik Paulsson och Oscar Everås överser arbetet.
18 juni c
Ulf Paulsson och Emil Åkesson kan med rätta vara stolta över den enorma Varbergskupan de arbetat med och som nu pryder sin plats i föreningsbigården. (Hela kupbygget, hur det växte fram och vilka som deltog kan ni läsa mer om under fliken Kupbygget.)
——————————————————————————-
Den fjärde juni var vi 12 sammanlagt på mötet i bigården och två nya medlemmar fanns med. Ulf Paulsson förberedde för drottningodling, plockade ut yngelramar och gjorde plats i skattlåda för placering av larvlister. Hans Håkansson redogjorde för hur larvning går till och flera av deltagarna fick prova på att larva. Föreningen önskar att medlemmarna lär sig att odla fram egna drottningar från de avelsdrottningar som vi investerat i. Därigenom ges förutsättningar för en positiv utveckling av våra bisamhällen. Nästa träff den 18 juni är det Tom som ansvarar för. Gången därpå den 2 juli kommer representanter för distriktsstyrelsen på besök och då bjuder föreningen alla på fika!
————————————————————————-

Den 21 maj kom 14 personer till mötet i föreningsbigården. Det var fint väder med sol, behaglig temperatur och nästan ingen vind.

21 maj 2016 d
Börge Johansson hade hand om visningen denna gången och han gick igenom 2 samhällen och kunde konstatera att det var bra fart hos bina, i det ena lite för bra, för det var flera viseceller som var bestiftade och Börge varnade för att om inget gjordes, så kommer detta samhälle att svärma om ca en vecka.
I drönarramen som var utbyggd,  var det inga täckta celler, så den fick sitta kvar.
21 maj 2016 a
I andra änden av föreningsbigården, så visade Ulf Paulsson upp föreningsbigårdens avelssamhälle, det som snart ska användas till att plocka larver till drottninguppfödningen.
21 maj 2016 drottningenNär jag var där och skulle fotografera, så visade sej drottningen, som tydligen gillade att vara med på bild, för hon gjorde inget för att försöka komma undan.
Efter genomgångarna av samhällena, så satte vi oss och fikade i vanlig ordning i solskenet och pratade bin.
Text och foto Ronny Bengtsson
———————————————————
Lördagen den 7 maj var det andra gången vi hade biodlarträff i föreningsbigården för i år och denna gången var det väder för att gå igenom några bisamhällen. Det var Börge Johansson som hade hand om dagens genomgång.
Vi var 10 personer som fick njuta av det fina vädret i trevligt sällskap av nya och erfarna biodlare.
2016-05-07 bild 2Börge gick igenom 2 samhällen och konstaterade att ett var ordentligt försvagat, antagligen eftersom drottningen visade tecken på att vara dåligt parad då det var både puckelyngel och yngel för arbetsbin blandat om varandra.
Han märkte drottningen med blå färg som är årets färg och lät sedan det vara, så får Ulf Paulsson ta ställning till vad som ska hända med samhället eller drottningen.
2016-05-07 bild 1
Nästa samhälle var desto bättre och det var gott om ägg och yngel och det kommer inte att dröja allt för lång tid innan det är dags för att utöka där.
I även detta samhälle gick det en omärkt drottning som även den märktes med blå färg.
Utöver genomgång och märkning av drottningar, sattes det även till en drönarram intill yngelklotet i respektive samhälle.
Efter genomgången blev det en del diskussioner om hur våren varit och vad som kommer att bli aktuellt den närmaste tiden.
Nästa träff blir lördagen den 21/5 kl 13:30.
Text och foto: Ronny Bengtsson
 ——————————————————————–
Den 23 april hade vi vår första biträff för året i föreningsbigården med tretton entusiastiska biodlare varav en ny medlem. Information gavs om föreningens syfte med lördagsträffarna och vår drottningodling. Vidare berättade vi om vårt bygge och syfte med Varbergskupan. Naturligtvis kom frågan om vinterförluster upp och visst hade några råkat ut för såväl svultna bin som utsot och puckelsamhällen, men situationen verkar betydligt ljusare än föregående år. Vikten och värdet av bitillsynsverksamheten framhölls och att också föreningen är ett viktigt stöd för medlemmarna.
Text och foto: Lars Anders Olsson
2016-04-25 a
Göte, Esbjörn och Marianne samt Ronny lyssnar uppmärksamt till Börge.
2016-04-25 c
Erland, Göte, Börge och Jan-Uno i samspråk om övervintringen kanske?
2016-04-25 b
Hans, Esbjörn, Ulf, Peter och Marianne njuter av det vackra vädret och talar om bin, bin och åter bin.

2015

Lördagen den 8:e augusti var det åter träff i föreningsbigården vid Plönninge och denna gången var vi nio personer som kom och var med när Ulf Paulsson gick igenom några bisamhällen.

2015-08-08 webb 1Det märks att de kommit igång ordentligt efter att vädret blivit bättre och de har nu bråttom att dra in pollen för att få fart på yngelproduktionen så de hinner bli starka inför vintern.

2015-08-08 webb 6Att slutet på biodlaråret närmar sig, märks även på binas humör genom att de nu är rädda om sin honung och är därför lättirriterade och de flesta hade nu slöja (vilket undertecknad glömde).
Det första samhället Ulf gick igenom var ett avelssamhälle i vilket går en nyinköpt drottning som vi såg och hon har kommit igång bra.
2015-08-08 webb 10Det andra samhället var en avläggare där en drottning skulle ha blivit färdig en vecka tidigare där vi inte hittade ägg, men å andra sidan fanns det inget som tydde på att de var utan drottning så det handlar troligen bara om att den nya drottningen inte hunnit komma igång ännu.
2015-08-08 webb 13
Vi satt och fikade efteråt i det fina vädret, något som inte varit så vanligt i år.
Nästa möte äger rum den 22 augusti klockan 13.30. Välkomna då!
Text och foto: Ronny Bengtsson

Lördagen den 25/7 var det åter biodlarträff i föreningsbigården.
Denna gången var det dåliga vädret tillbaka och det blåste och regnade.

25 juli 2015 1 webb

Vi var 8 biodlare som trotsade det dåliga vädret och kom för att prata bin, för någon praktisk biodling blev det inte på grund av regnet.

Det var Ulf Paulsson som hade hand om veckans biodlarträff, men det blev inte tal om att öppna något samhälle denna gången. Istället satt vi i boden och pratade bin och fikade.
Det blev diskussioner om invintringen och hur man skulle förbereda sig på detta.
Det blev även tal om vikten av att ha bra rotation på vaxet så man inte får gammalt och svart vax, vilket blir grogrund för sjukdomar hos bina. Detta är extra viktigt nu när vi har amerikansk yngelröta på nära håll.
Peter Meuller berättade att man nyligen hittat samhällen med amerikansk yngelröta i Knäred och uppmanade alla att hålla extra koll på sina bin och kontakta sin bitillsyningsman om man ser något misstänkt.
Nästa gång vi träffas i föreningsbigården blir lördagen den 8/8 klockan 13:30 och vi får hoppas på bättre väder då.
Glöm inte ta med fika.
Välkomna!
Text och foto: Ronny Bengtsson

Lördagen den 11/7 var vi 12 biodlare som träffades i föreningsbigården.

Vädret börjar äntligen bli bättre, ingen högsommarvärme  att tala om, men om man jämför med vad det varit, så får man nog vara nöjd.
11 juni 2015 webbDet var Peter Meuller som denna gången hade hand om genomgång av bina och han gick igenom en avläggare som Ulf gjort för en vecka sedan.
De hade hunnit dra upp en visecell och man kunde se en larv i cellen, så det kommer att dröja innan drottningen kommer igång med att lägga ägg.
Det kan tyckas vara sent för att göra avläggare, men med tanke på hur vädret varit, så är det rätt period och det är bara att hoppas på att vädret blir gynnsamt så de får en chans att bli starka till invintringen.
Vi fikade efteråt tillsammans i för denna sommaren det varma vädret ute i bigården.
Nästa träff blir den lördagen den 25/7 kl 13:30
Glöm inte eget fika
Välkomna.
Text och foto: Ronny Bengtsson
Lördagen den 27/6 träffades 10 medlemmar i föreningsbigården och denna gången var det lite bättre väder än vi varit vana vid den sista tiden.
27 juni 1 webb
Det var Lars-Anders som hade hand om genomgången och han gick igenom två samhällen som båda visade att det började bli bättre väder, för de hade både ägg och yngel.
Inga större mängder honung var insamlade, men ändå så att det ger hopp om att det ska kunna bli en liten skörd i år trots den dåliga starten på sommaren.
27 juni 3 webb27 juni 4 webb
Han kunde plocka bort en drönarram som var täckt, något som det gått trögt för på grund av det dåliga vädret.27 juni 2 webb
Vi kunde sitta ute och njuta av vädret och fika efter genomgången, något som blivit sällsynt denna sommaren.
Nästa träff är lördagen den 11/7
Text: Ronny Bengtsson
Foto: Ronny Bengtsson och Ulla Sandström

Lördagen den 13 juni träffades elva medlemmar i förenings-bigården och det var Tom Winstanley som hade hand om genomgången denna träff. Vädret hade inte varit gynnsamt för våra bin och det märktes även i de två bikupor vi gick igenom tillsammans.

13 juni 1 webb

Bina hade ställt in allt vad yngelproduktion heter och i den ena kupan var det enbart lite yngel och inga ägg och i den andra var det varken ägg eller yngel.

13 juni 2 webbHonung fanns det lite av i båda, men de kommer inte att klara sig en längre tid om vädret inte blir bättre.

13 juni 3 webb

Det är med andra ord läge att kontrollera sina bin så de inte riskerar att svälta ihjäl. Det är ingen rolig sommar att vara biodlare.

Nästa gång vi träffas är den 27 juni.

Text och foto: Ronny Bengtsson

Lördagen den 30:e maj hade vi 4:e biodlarträffen i föreningsbigården i Plönninge.

Det är bara att konstatera att vädrets makter inte är med oss i år och som biodlare har man upplevt betydligt roligare år.
30 maj 2 webb
Cirka 10 grader, blåsigt och en och annan regnskur som passerade under tiden som vi hade möte, inte den mest idealiska dagen att ha biodlarträff, så det blev till att tränga ihop oss i boden och Ulf Paulsson som skulle leda dagens biodlarträff och tänkt visa larvning, fick tänka om och ha teoretisk lektion om hur man går till väga när man odlar drottningar.
Men man kan konstatera att även om det var dåligt väder och vi fick tränga ihop oss i boden så hade vi trevligt och bitvis riktigt roligt.
30 maj 1 webb
Vi var 13 biodlare som trotsade vädret och kom på träffen och med tanke på vädret, så tycker jag inte det alls var dåligt.
Det blev en del prat om det dåliga vädret och hur det kan inverka på bina och det var främst två saker som kom fram och det var att man får hålla koll på så inte bina svälter nu när det inte är många timmar flygväder om dagarna och sen att det är risk för svärmning när väl värmen kommer nu när bina får sitta inne och ha tråkigt och riskera hitta på hyss genom att dra upp en  massa svärmceller.
30 maj 3 webbMedan vi sitter inne i boden, passar några kaniner på att helt ogenerat äta maskrosor under några bikupor och de var nog de enda som var glada att vi satt i boden och inte var ute bland bina. 
 
Det som var positivt, var att vi får hälsa ytterligare en medlem välkommen och det är Krister Hall som bor i Halmstad som kom med på biodlarträffarna för första gången i dag.
Välkommen Krister.
 
Nästa biodlarträff, som är den 13:e juni, är det Tom Winstanley som håller i och han uppmanade de som har önskemål om att något speciellt  ska tas upp att ringa honom.
 
Välkomna den 13:e juni och glöm inte att ta med eget fika.
Med vänlig hälsning Ronny. 
Text och foto: Ronny Bengtsson 
Lördagen den 16:e maj hade vi 3:e biodlarträffen i föreningsbigården i Plönninge .
2015-05-16webb
Det var Börge som hade hand om genomgången även denna gången och det var 14 personer som kom till träffen.
Lite färre än förra gången, men vädret spelade säkert en roll, för det var mulet och inte många grader för att vara i mitten av maj.
Detta märktes  även på bina. Ingen större aktivitet och drönarramarna som sattes in i samhällena under förra träffen var orörda, inte ett tecken till att vilja bygga ut dem.
Eftersom det varit kallt sedan förra träffen, har de inte dragit in så mycket och de flesta samhällena går fortfarande på två lådor.
Det som var extra roligt i dag var att vi hade en ny, förhoppningsvis blivande biodlare på besök och det var André Holmberg som vi hoppas gör det till en vana att komma på våra träffar och även blir medlem i föreningen. Välkommen André!
Vi satte oss som vanligt och fikade efter genomgången och pratade bin och även om det var så pass kyligt att det var en besökare som använde dunjacka, hade vi trevligt runt bordet.
Nästa träff blir den 30:e maj, då är Ulf Paulsson i bigården och visar hur man larvar. Även om vädret än så länge inte bättrat sig så värst mycket, hoppas jag på en vändning och att sommaren ska komma och att det blir lite fler biodlare och blivande biodlare som dyker upp och inser hur trevligt man kan ha tillsammans.
Glöm inte att ta med eget fika.
Välkomna.
Text och foto: Ronny Bengtsson
Lördagen den 2:a maj hade vi vårt andra biodlarmöte för året.
 Det var inte så många grader,  men solen sken som den för det mesta gör under våra träffar och det blåste minimalt och vi var 16 nya och gamla biodlare som kom.
2015-05-02 14.33.01
Det var Börge Johansson som höll i dagens genomgång och han visade hur man kunde utöka yngelrummet genom att dela på det och sätta en tom ram mellan de andra samtidigt som han satte till en drönarram i utkanten av yngelrummet
Samhället som han gick igenom fick även en ny låda med tomma ramar i botten som ny skattlåda.
Efter genomgången av dagens samhälle, satte vi oss och fikade och diskuterade bin och biodling och den långsamma våren, med den ständiga frågan, när ska värmen komma.
Det känns inte riktigt som bina vill komma igång i vår, men det är så det är att vara biodlare, man är en del av naturen och det går inte att stressa igång säsongen, men det är ju det som är en del av tjusningen av att vara biodlare.
Nästa träff är lördagen den 16:e maj.
Vi ses då. Med vänlig hälsning Ronny. (Text och foto)

Lördagen den 18/4 var det dags för årets första biodlarträff i föreningsbigården.

biodlarträffen 18 april 2015 webbVi invintrade 9 samhällen i höstas och av dessa har 6 överlevt. Två samhällen var helt döda och ett hade puckelyngel.
Vi var 13 personer som kom till första träffen och fikade innan genomgången av ett samhälle i bigården i strålande solsken, vindstilla och cirka 10 grader i skuggan.
Detta är första sommaren som vi kommer att ha olika personer som leder biodlarträffarna och värd för dagen var Hans Håkansson.
Han gick igenom ett samhälle som var två för en vecka sedan. Det ena hade en drottning som la puckelyngel och det andra var kraftigt försvagat men hade en fungerande drottning.
De slogs ihop med perforerat tidningspapper mellan lådorna efter att drottningen som la puckelyngel plockats väck och denna veckan var det dags att se resultatet.
2015-04-18 14.15.39 webbHans gick igenom ramarna och plockade bort puckelramarna och letade upp drottningen och kontrollerade att hon var äggläggande.
När han var färdig, var det bara bin på en låda och ett samhälle som var starkare än de två som var innan sammanslagningen och detta har nu en fungerande drottning.
En bra lektion i hur man kan få två dåliga och dödsdömda samhällen att bli ett fungerande samhälle.
2015-04-18 14.20.25 webbNär Hans var färdig och stängt samhället som nu var på en låda, blev det diskussioner om hoten från besprutningsmedel, moderna jordbruksredskap som dödar bin om de används vid fel tidpunkt och slutligen angrepp av rovdjur på bisamhällen.
Nästa biodlarträff blir den 2/5 och värd för den träffen är Börge Johansson. Vi hoppas att det blivit lite varmare då och att intresset för att komma på träffarna kommer att öka med aktiviteten hos våra små husdjur.
Vi ses då och glöm inte fikat!
Med vänlig hälsning Ronny.
Text: Ronny Bengtsson
Foton: Ronny Bengtsson och Ulla Sandström

Föreningen för biodlare i Harplinge, Getinge, Slöinge och Halmstad