Biodlarträffar: Vad hände 2016?

Den 10 september var vi tolv personer som samlats denna den sista lördagsträffen om vi räknar bort oxalsyrautdelningsdagen i november.
2016-09-10-a
Styrelsen bjöd på fika denna gång.
Eftersom bina i föreningsbigården infodras för vintern, blev det ingen titt i kuporna. Istället gick vi igenom de erfarenheter deltagarna hade av årets biodling. Alla hade ett skapligt resultat till midsommar, därefter mycket klent. Det fanns till och med några samhällen som varit i behov av stödfodring för deras överlevnad!
2016-09-10-b
Trots det fantastiska vädret blev det ingen titt i ett samhälle denna gång då bina infodrades.
Föreningsbigården har för närvarande nio samhällen och i den nya Varbergskupan har vi två avelsdrottningar, varav en är ny för året. Till kommande säsong är det bra om vi medlemmar tar vara på möjligheten att göra avläggare på larver från dessa!
2016-09-10-c
Lars Anders hade med sig några trevliga broschyrer som de närvarande fick studera.
Vi tog också upp behovet av att måla vår container i höst och att tidpunkten kommer att mejlas ut så att de som önskar hjälpa till kan komma.
Nästa planerade träff blir vid oxalsyra-utdelningen, troligtvis i början av november.
Text och foto Lars Anders Olsson
————————————————————————————-

 

Träffen i bigården den 27 augusti lockade sju medlemmar och avnjöts i strålande solsken. Ronny Bengtsson och Ulf Ivarsson inledde respektive avslutade mötet.

———————————————————————————-

Vid träffen i bigården lördagen den 13 augusti kom elva intresserade biodlare och sympatisörer trots det regntunga vädret. Göte Johansson ansvarade för innehållet och började med genomgång av tre bisamhällen.

13 augusti 2016
Sedan samlades alla i vår barack för fika och diskussion. Göte gick igenom hur slutskattning och vinterfodring går till och vi gick också igenom en del problematiska situationer som deltagare ställts inför.
Vi konstaterade också att biodling uppmärksammats i lokalpressen på ett positivt sätt och att årets genomsnittliga honungsskörd troligtvis ligger något över genomsnittet.
Text och foto LarsAnders Olsson
———————————————————————————

Lördagen den 30 juli var vi 11 nya och gamla biodlare som träffades i föreningsbigården och hade det trevligt i det fina vädret.

30 juli 2016 a

Vi började med att fika och diskuterade hur man skulle agera nu inför kommande period då man måste förbereda inför hösten, så man inte har bina gående på för många ramar, hur man får väck ynglet från ramar man vill kunna skatta och hur man ska agera sen inför invintringen.

Det blev mycket diskussioner om vilket sätt som vore bäst för bina för att få så små vinterförluster som möjligt och de som var nybörjare fick många tips på vilket som skulle vara bäst.

2016-07-30 14.18.42

Efter fikat gick Lars Anders igenom ett samhälle och de som var minst erfarna fick komma längst fram för att få se hur det skulle se ut när det var bra i samhället så här års.

Det såg bra ut i samhället som var starkt, mycket ägg och yngel i varierande åldrar och några drönare och även drottningen fick vi se.

Efter genomgången satte vi oss åter igen runt fikabordet för att fortsätta diskussionen som börjat innan genomgången av samhället och sedan gick vi även in på hur det såg ut i det samhället som Lars Anders gick igenom.

Nästa gång vi träffas i föreningsbigården är lördagen den 13 augusti. Alla är välkomna och som vanligt: glöm inte fika!

Text och foton Ronny Bengtsson

_____________________________________________________________

Den 16 juli var vi elva personer som samlades under ledning av Peter Meuller och Börge Johansson. Många av frågorna kom att handla om bihälsa och hantering av bisvärmar. Vädret var sådant att det inte lämpade sig för några ingrepp i bikuporna!

16 juli 2016Eftersom vädret inte var det bästa företogs lördagens möte i futten.

Text och foto Lars Anders Olsson.

_________________________________________________________________

Lördagen den 2 juli fick vi trevligt besök i bigården av ordförande Eva Castell och sekreterare Inger-Lena Åkesdotter från SBRs Hallandsdistrikt.

Harplinge biodlarförening bjöd därför på fika med tilltugg.
Vi var 19 biodlare som var intresserade av att lyssna på Eva och ta del av hennes erfarenheter och komma med synpunkter som hon kunde ta med sig till distriktet.
Biträff 2 juli 2016 Börje Eva IngerLena
Eva Castell och Inger-Lena Åkesdotter i samspråk med Börge.
2016-07-02 Bild 4
Det var intressant att lyssna till Eva och ta del av hennes erfarenheter.
Hon berättade bland annat om det senaste om utbrottet av amerikansk yngelröta och uppmanade alla bland annat att vara noggranna med att byta ut gammalt vax, vara extra försiktiga med att använda begagnat bimaterial och att inte glömma att anmäla till länsstyrelsen var man har sina bigårdar, för nu när det kommit flera utbrott av amerikansk yngelröta är det extra viktigt att bitillsyningsmännen vet var alla bisamhällen finns.
2016-07-02 Bild 3
Fikat som föreningen bjöd på dagen till ära, intogs i futten då vädret inte var det soligaste.
Efter fikat och pratstunden med Eva, hade Emil Åkesson visning av hur larvning går till och de som ville fick även prova på.
2016-07-02 Bild2 använd
2016-07-02 Bild 62016-07-02 Bild 72016-07-02 Bild 5
Göte Johansson fick också några ord med Eva.
Nästa träff blir lördagen det 16e juli och denna gången är det som vanligt och var och en tar med sig eget fika.
Text Ronny Bengtsson
Foton Ronny Bengtsson, Lars Anders Olsson och Ulla Sandström
———————————————————-
Den 18 juni 2016 var det ett mycket speciellt möte i föreningsbigården!
Då ställdes den Varbergs-kupa upp som några medlemmar i föreningen färdigställt under våren. Arbetet har tagit ett flertal timmar och skett som studiecirkel hos Ulf Paulsson i Hamberg. Den vackert rödmålade kupan är stor och tung och krävde många starka händer att få plats, men nu står den i bigården och snart får den ta emot flera av föreningens samhällen. Ett stort tack till de medlemmar som arbetat med bygget! Foton Ulla Sandström
18 juni b
Det är inte bara att sätta upp kupan – den ska stå rakt och stadigt också. Ulf Ivarsson och Ulf Paulsson rättar till stenarna den ska vila på. Emil Åkesson, Tom Winstanley, Erik Paulsson och Oscar Everås överser arbetet.
18 juni c
Ulf Paulsson och Emil Åkesson kan med rätta vara stolta över den enorma Varbergskupan de arbetat med och som nu pryder sin plats i föreningsbigården. (Hela kupbygget, hur det växte fram och vilka som deltog kan ni läsa mer om under fliken Kupbygget.)
——————————————————————————-
Den fjärde juni var vi 12 sammanlagt på mötet i bigården och två nya medlemmar fanns med. Ulf Paulsson förberedde för drottningodling, plockade ut yngelramar och gjorde plats i skattlåda för placering av larvlister. Hans Håkansson redogjorde för hur larvning går till och flera av deltagarna fick prova på att larva. Föreningen önskar att medlemmarna lär sig att odla fram egna drottningar från de avelsdrottningar som vi investerat i. Därigenom ges förutsättningar för en positiv utveckling av våra bisamhällen. Nästa träff den 18 juni är det Tom som ansvarar för. Gången därpå den 2 juli kommer representanter för distriktsstyrelsen på besök och då bjuder föreningen alla på fika!
————————————————————————-

Den 21 maj kom 14 personer till mötet i föreningsbigården. Det var fint väder med sol, behaglig temperatur och nästan ingen vind.

21 maj 2016 d
Börge Johansson hade hand om visningen denna gången och han gick igenom 2 samhällen och kunde konstatera att det var bra fart hos bina, i det ena lite för bra, för det var flera viseceller som var bestiftade och Börge varnade för att om inget gjordes, så kommer detta samhälle att svärma om ca en vecka.
I drönarramen som var utbyggd,  var det inga täckta celler, så den fick sitta kvar.
21 maj 2016 a
I andra änden av föreningsbigården, så visade Ulf Paulsson upp föreningsbigårdens avelssamhälle, det som snart ska användas till att plocka larver till drottninguppfödningen.
21 maj 2016 drottningenNär jag var där och skulle fotografera, så visade sej drottningen, som tydligen gillade att vara med på bild, för hon gjorde inget för att försöka komma undan.
Efter genomgångarna av samhällena, så satte vi oss och fikade i vanlig ordning i solskenet och pratade bin.
Text och foto Ronny Bengtsson
———————————————————
Lördagen den 7 maj var det andra gången vi hade biodlarträff i föreningsbigården för i år och denna gången var det väder för att gå igenom några bisamhällen. Det var Börge Johansson som hade hand om dagens genomgång.
Vi var 10 personer som fick njuta av det fina vädret i trevligt sällskap av nya och erfarna biodlare.
2016-05-07 bild 2Börge gick igenom 2 samhällen och konstaterade att ett var ordentligt försvagat, antagligen eftersom drottningen visade tecken på att vara dåligt parad då det var både puckelyngel och yngel för arbetsbin blandat om varandra.
Han märkte drottningen med blå färg som är årets färg och lät sedan det vara, så får Ulf Paulsson ta ställning till vad som ska hända med samhället eller drottningen.
2016-05-07 bild 1
Nästa samhälle var desto bättre och det var gott om ägg och yngel och det kommer inte att dröja allt för lång tid innan det är dags för att utöka där.
I även detta samhälle gick det en omärkt drottning som även den märktes med blå färg.
Utöver genomgång och märkning av drottningar, sattes det även till en drönarram intill yngelklotet i respektive samhälle.
Efter genomgången blev det en del diskussioner om hur våren varit och vad som kommer att bli aktuellt den närmaste tiden.
Nästa träff blir lördagen den 21/5 kl 13:30.
Text och foto: Ronny Bengtsson
 ——————————————————————–
Den 23 april hade vi vår första biträff för året i föreningsbigården med tretton entusiastiska biodlare varav en ny medlem. Information gavs om föreningens syfte med lördagsträffarna och vår drottningodling. Vidare berättade vi om vårt bygge och syfte med Varbergskupan. Naturligtvis kom frågan om vinterförluster upp och visst hade några råkat ut för såväl svultna bin som utsot och puckelsamhällen, men situationen verkar betydligt ljusare än föregående år. Vikten och värdet av bitillsynsverksamheten framhölls och att också föreningen är ett viktigt stöd för medlemmarna.
Text och foto: Lars Anders Olsson
2016-04-25 a
Göte, Esbjörn och Marianne samt Ronny lyssnar uppmärksamt till Börge.
2016-04-25 c
Erland, Göte, Börge och Jan-Uno i samspråk om övervintringen kanske?
2016-04-25 b
Hans, Esbjörn, Ulf, Peter och Marianne njuter av det vackra vädret och talar om bin, bin och åter bin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Föreningen för biodlare i Harplinge, Getinge, Slöinge och Halmstad