Biodlarträffar: Vad hände 2019?

5 / Den 10 juni handlade mötet om avläggare. Hur gör man dem på enklast och bäst sätt och vad är viktigt att tänka på. Ännu en gång stod vår ordförande, Lars Anders, för ledningen av kvällens tema.

4 / Måndagen den 27 maj höll Lisa Feuer Wengel och Christer Eriksson i det väldigt speciella mötet för föreningens medlemmar och intresserade. Det var en kall kväll, men de tappra som anslutit bjöds på fika med tilltugg och under kvällen berättades det om det pågående pollineringsprojektet som drivs av oss i Harplinge bf och Hushållningssällskapet Halland. Dessutom talades det om biodling och vi fick studera bin i en visningskupa. Vi fick också lära oss att känna igen olika växter och träd som är bra för bin och humlor.

Lisa Feuer Wengel informerade om vårt pollineringsprojekt.
Christer visade en hel del intressanta bifrämjande växter.
Vädret var grått och kallt. Molnen hängde tunga över de som kommit till mötet. Bjudfika och intressant ämne för kvällen höjde temp och stämning.

Lördagen den 18 maj: Fem tappra hjälptes åt med att fixa till det i vår föreningsbigård idag. Cecilia, Per-Anders, Ronny, Peter och Lars Anders tog tag i det som behövdes rensas, städas och kastas av vårt material. Grillad korv med bröd och god dryck blev den välförtjänta belöningen.

Foto: Lars Anders Olsson
Foto: Lars Anders Olsson
Fotografen själv: Lars Anders Olsson

3 / Våren har saktat ner lite så kvällarna är fortfarande för kyliga för att vi ska kunna sitta ute så måndagsmötet den 13 april hölls även denna gången i vår ”föreningslokal”. 18 personer kom, så det blev både trångt och trevligt när Lars-Anders höll i kvällens tema – drönare. Dessa fascinerande bin brukar man inte nämna så mycket om annat än att de behövs för att befrukta drottningen och sedan ”slaktas” till hösten. Lars-Anders gav oss mycket mer intressant information! Under tiden räknades och sorterades det pollen som samlades in från våra fällor. Detta är en av delarna i vårt projekt och vi kommer att göra det under hela sommaren. Vi fick även länken till den sida – mybee.buzz – där vi kan se utvecklingen i exempelvis vikt och temperatur hos de samhällen som ingår i vårt projekt. Som alltid var det hög stämning och många skratt runt bordet och nästa gång vi ses till ett måndagsmöte är den 27 maj. OBS! Dessförinnan har vi arbetsdag lördagen den 18 maj från klockan tio i föreningsbigården. Alla är välkomna! Föreningen bjuder på korv och dricka.

Foto: Annelie Albertsson

Lars-Anders höll i mötet med tema drönare. Dessa är bra mycket intressantare än vad man kunnat tro!
Marianne är koncentrerad på pollen-kollen. Det är knepigt och tidskrävande och det är inte alltid så enkelt att bestämma vilken växt pollenet kommer ifrån. Per-Erik är beredd att vara behjälplig.
Men det kan vara väldigt roligt att sortera och räkna pollen också verkar Cecilia tycka!

1 och 2 / Vi har nu haft våra första träffar för året i vår fina föreningsbigård. Bilden nedan togs av vår ordförande Lars-Anders Olsson den 11 april och sedan dess har mycket hänt.

Den första träffen, den 15 april, kan ni se bilder från härnedanför. Den andra träffen ägde rum den 29 april och nästa igen infaller den 13 maj. Då talar vi om drönare.

Vi har fått en ny skylt målad av Inga-Lill Håkansson och snart får vi nya möbler också. Visst är futten fin i sin sköna, gröna färg!

Det första mötet, den 15 april, hölls just i futten då kvällen var kylig. Vi var 14 personer som kommit för att höra Peter Meuller och Tom Winstanley berätta om de nya reglerna för bitillsyn och flyttning som träder i kraft snart. Många frågor återstår och vi väntar på ”kartan”, som Peter skämtsamt nämnde. Under tiden tills den är klar, kan denna sökväg vara bra att memorera (=skriva upp!).

Sökväg till karta för amerikansk yngelröta etc.: Länsstyrelsen Västra Götalands län / Lantrbuk och landsbygd / Jordbruk och djurhållning / Djurhållning / Biodling / Tillsyn / Bitillsynsmän i Västra Götaland och Halland / Karta över biodlingsdistrikt / Sök lagerlista (högra kanten) / LstM Bitillsyn (högra kanten) / Smittförklaring 2017 Amerikansk yngelröta (kryssa i rutan)

Peter Meuller och Lars-Anders fikar, liksom vi andra, före, under och efter informationen, frågorna och diskutionerna.
Allvarliga biodlare funderar över vad de nya reglerna kan innebära.
Det är högt i tak på våra träffar, även i futten. I förgrunden ses en av våra nya stolar med bekväm dyna – i gult.
Cecilia har verkligen längtat tills att bisäsongen ska börja! I bakgrunden några av alla ramar som ska trådas och vaxas.

Föreningen för biodlare i Harplinge, Getinge, Slöinge och Halmstad