Hallands godaste honung utsedd

Tävlingen om ”Hallands Godaste Honung” avgjordes i år på Sörby Retreatcenter i Falkenberg. Tävlingen har pågått sedan 2010 med undantag för pandemiåret 2020.
Dagen inleddes med en övning där deltagare från distriktets olika honungsbedömningskommittér utbytte erfarenheter från årets lokala provningar.
Nio av Hallands elva lokalföreningar deltog med bidrag i årets tävling. För första gången med honung som bedömts enligt det nya reglementet.
Till vinnare av Hallands godaste honung 2021 utsågs Maria Glamhed, Särö biodlarförening.

Juryns omdöme:

Honungen har en vacker bärnstensfärg. Den har en kraftfull kryddig doft med inslag av skog och blommor. Honungen är till konsistensen flytande. Smaken påminner om sirap, söt med en intensiv ton av gräddkola. Den har en lång och lite pepprig eftersmak. Juryns kock bedömde honungen som mångsidig och gav inspirerande förslag på användningsområden.

Sammanfattningsvis en oförglömligt god och en fin representant för svensk honung.

Marias egna ord:

Min karriär som biodlare startade 2017 och bestod av två kupor. Idag har jag fem kupor i min trädgård till lycka för grannar med bärbuskar och fruktträd.

Mina bin har tillgång till villaträdgårdar och stora skogspartier både i Halland och Västra Götaland.

Honungen i den burk ni har framför er är slungad den 5:e september och innehåller nektar från hela säsongen.

Jag ympar eller rör aldrig min honung då jag upplever att den tappar i smak som så påminner om sommarens dofter och smaker, som hallon, äpple och brakved.

Tack för att ni smakat min honung.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *