Ännu ett s(r)oligt möte i föreningsbigården

Bigårdsskylten

Denna fina skylt pryder numera vår föreningsbigård.

28 maj 7

Dagen började inte så bra med stora åskmoln som drog fram, regnet vräkte ner och blixtar for kors och tvärs över himlen.
Men straxt efter att biodlarträffen började, skingrade sig molnen, vinden mojnade och solen sken.
28 maj 3Från att behöva ha jacka på sig i början var det som om någon bestämt att, nej biodlarmöte, då måste vi fixa till detta.

Det slutade med ett kalasväder och att vi satt och fikade lättklädda i solskenet.
Hallå! Är det någon hemma? Emil, Ulf, Göte och LarsAnders hälsar på i en apidea.

Det var antagligen det dåliga vädret i början som gjorde att deltagarantalet slutade på bara 8 personer av medlemmarna, men så fick vi förstärkning av två extra.

En av dessa var Kurt-Ingvar Karlsson från Gullbrandstorp som blev nyfiken på biodling efter att han fått en svärm i skorstenen och som blev fascinerad över binas liv och nu funderar på att skaffa bin som är lite lättare att sköta än de som sitter i en skorsten, det vill säga i en bikupa.
 
Möte sista i maj2Emil visar en fin ram med blivande drottningar.

Den andre som kom och förstärkte deltagarantalet, var Mikael Fernström som för närvarande är chef för Interaction Design Centre och lektor vid Institutionen för data-och informationssystem vid University of Limerick på Irland och forskar om bland annat ljud. Han är en av initiativtagarna till den internationella ljudkonstfestivalen Bzzz! som ägde rum i kvarnen i Harplinge i början av juli.

De som inte dök upp gick miste om en intressant stund med Mikael Fernström som berättade om hur han blev upplärd om biodling av en munk på Irland och hur han jobbade och fick sina elever att bygga egna bikupor för att få känslan av att få skapa något eget.

Mikael Fernström fotograferar våra flitiga bin flankerad av Kurt-Ingvar Karlsson och LarsAnders.  
Emil gick igenom bina detta möte och visade våra besökare hur det var hos dem och kontrollerade samtidigt hur det går med årets drottningodling och kunde konstatera att en drottning som han kontrollerade inte hade kommit igång med äggläggningen., så hon får ha några dagar till på sig. 
 
28 maj 4Sammanfattningsvis kan man säga att det såg dåligt ut i början men blev en ovanligt lyckad biodlarträff med ett underbart skönt sommarväder  så det blev tillfälle till fika och samtal om bin. På bilden Ulf, Ronny och LarsAnders – utan jackor.

Text: Ronny Bengtsson Foto: Ronny Bengtsson och Agneta Hammarstedt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *