
Lördagen den 27 mars kom Ingvar Arvidsson, projektledare i föreningen NordBi, till Harplinge bibliotek, inbjuden av oss i Harplinge biodlarförening för att tala om det nordiska biet och dess framtid i Sverige.
Ingvar började med att berätta om solitärbins betydelse för den vilda blomfloran och honungsbiets betydelse för pollinering av blommorna, för att sedan glida över till det nordiska biets överlägsna betydelse för den del av naturen där floran är magrare.

Efter en paus med kaffe och tilltugg, gick han sedan in på hur de i NordBi i början av 1990-talet började abetet med att försöka rädda de få rester av renrasiga nordiska bin som fanns kvar i Sverige och hur de sedan arbetade med att ta tillvara de goda egenskaper som dessa bin har i förhållande till andra raser.
Genom ett intensivt avelsarbete vill man förbättra temperamentet och svärmegenskaperna hos det nordiska biet.
Föreläsningen avslutades genom att han visade bilder från parningstationen på Lurö och förklarade det nordiska biets betydelse i framtiden som genbank, för att till exempel kunna förbättra buckfastbiet som är en korsningsprodukt och beroende av andra raser. Man vill på det viset skapa förståelse för att det måste finnas de som arbetar med ursprungsraser.

De som var med vid föredraget tyckte att det nordiska biet inte passade här hos oss utan var bäst för Norrland och skogsbygden. Korsningar kan bli väldigt aggressiva.
De kan flyga en mil och då får det inte finnas andra biraser de kan para sig med vilket kan vara ganska svårt att undvika här omkring ansåg deltagarna. Text: Ronny Bengtsson/Ulla Sandström (Redigerat av Agneta Hammarstedt)