Hallands godaste honung 2014 utsedd

Harplinge biodlarförenings honungskommitté utsåg i år Tarmo Mäkinens honung till Harplinge bivänners godaste honung och tilldelade honom 2014 års diplom. Tarmo valde att delta med sin honung vid Lilla Böslids julmarknad där Hallands godaste honung skulle väljas. Tyvärr vann inte Tarmo, men juryns omdöme om hans honung talar tydligt om en fantastiskt fin honung! Grattis Tarmo!

Nedan följer tävlingens resultat och omdömen om de deltagande honungsbidragen:

Hallands Godaste Honung 2014 utsedd

Lördagen 15 november samlades en jury bestående av Lena Nyström vinprovare, Karin Sobis bagare och konditor, Eva Hessel matkonsult, Gunnel Larsson hushållslärare och Bertil Johansson vinprovare på Hushållningssällskapets gård Lilla Böslid där årets julmarknad var i full gång.

Juryns uppgift var att titta på och provsmaka 7 burkar med honung inlämnade av halländska biodlarföreningar från Kungsbacka i norr till Södra Halland i Laholmsområdet .

Provningsledare var Inger Johansson och sekreterare Marie-Louise Simonsson.

Tillvägagångssätt

Efter att jurymedlemmarna individuellt under tystnad skrivit ned på formuläret ord som beskrev varje tävlande burks innehåll i termer av utseende, doft, konsistens, smak och eftersmak fick de slutligen individuellt under tystnad välja ut de tre burkar som de ansåg skulle bli 1:a, 2:a och 3:a. Resultatet skrev jurymedlemmen ned på ett papper. Efter den individuella beskrivningen av honungsproverna fick juryn under ett gemensamt samtal med provningsledaren beskriva vad de kommit framtill. Sekreteraren antecknade alla ord som beskrev respektive burk och därefter hur många poäng respektive tävlingsburk tilldelades av juryn. Efter summering av antalet poäng per burk framträdde en burk som klar vinnare av utmärkelsen Hallands godaste honung 2014.

Resultat

Vinnare av Hallands Godaste Honung 2014 blev Nisse Otterdahl, Valinge, Varbergskretsens bf 14 poäng. Fyra av juryns fem medlemmar hade placerad denna honung som etta.

Juryns beskrivning av den vinnande honungen: : ”En honung med ett gulvitt utseende, gul och mycket blank, högblank med en dragning åt vit eller gul vaniljfärg.

Den har en mild, lätt eller svag blommig doft, lite menlös med maskros i botten. Den doftar sommar.

Konsistensen i burken är krämig, lös, seg, lite rinnig, salvig, I munnen känns den slät, lite salvig, len löst krämig i positiv bemärkelse.

Honungen smakar frisk kola, sirap och bränt socker men ändå frisk, blommig, gräddkola, god medelfyllig smak av sommar. Den har en god mild medellång eftersmak.

Denna honung kan man äta naturell skedvis. Den passar bra i desserter och gärna till äpplen.

Sätt in en Brie-tårta i ugnen på 175 grader. Ta ut den efter en stund och lägg på valnötter eller andra nötter och ringla denna honung ovanpå!”

På andra plats kom Ulla Thorsson, Ullared, Ullareds bf, 7 poäng.

Juryns beskrivning av honungen:” En honung som är ljusgul, gulvit blank med pärlemorskimmer. Den har en mild, liten och lätt doft med en aning skogsdoft blandat med något som eventuellt är lite ljung. En frisk doft, Klassisk honungsdoft.

Konsistensen i burken är seg – mycket seg. Den är slät och krämig. Lite fast. Typisk honung. I munnen känns konsistensen len, salvig krämig seg och slät innan den smälter i munnen.

Honungen har en frisk smak av citrus med lite ljung i botten. Den har en stark, kraftig smak som är lite bitter och pepprig, fyllig som gräddkola. Honungen har en medellång till lång eftersmak.

Denna honung är fin att bre på honungsmackan – den stannar kvar. En te-honung som också är utmärkt till stekta äpplen i marinader eller i en dressing”.

På tredje plats kom Elisabeth Falkhaven, Torup, Mellersta Nissadalens bf, 3 poäng.

Juryns beskrivning av honungen:” En honung med ljusgrönvit färg, grå med grönton.

Den har en obefintlig doft, en svag doft av trä- obehandlat trä. Liten doft, menlös.

Konsistensen i burken är lite seg, fast men samtidigt oljig.

I munnen känns honungens konsistens smältande, något lätt grynig, behaglig. Den kletar fast, lite seg.

Honungen har en smak av maskros, en fyllig smak, lätt och söt, lite pepprig, mynta, den har en ganska fyllig smak men smakar inte ens honung utan något annat.

Honungen har en medellång god eftersmak”.

Hedersomnämnande

Samtliga övriga biodlare som tävlat on Hallands Godaste Honung fick ett hedersomnämnande som goda representanter för den variationsrika halländska honungen och dess höga kvalitet.

Här följer juryns beskrivningar av övriga bidrag utan inbördes rangordning.

champagne, karamellig och med lite smak av dill. Den har en kraftfull smak med lite beska.

Eftersmaken är söt med lite beska

Tarmo Mäkinen, Getinge, Harplinge bivänner

” Honungens färg kan beskrivas som varmgul, dragning åt gult, gulvit, ljusgyllen eller ljusgul.

Den doftar mycket svagt, har en liten liten doft av kål eller grönsak – som rödkål till jul.

Konsistensen i burken är lite gryning. I munnen känns honungen salvig, sandig, söt , gryning och smältande. Den är mjuk och smälter fort.

Smaken på honungen är söt och fyllig, lite brödig , lite champagne, karamellig och med lite smak av dill. Den har en kraftfull smak med lite beska.

Eftersmaken är söt med lite beska.

Detta är en honung som skulle passa bra på en smörgås med getost. Den skulle också vara utmärkt i matlagning till exempel i rödkål eller coles-slaw.”

Kurt Andersson, Vallda, Kungsbackatraktens bf

” Honungen har en gyllengul färg som ljust messmör – vanligt messmör inte gammaldags. Den är gulbrun, lite pärlemorskimrande gulaktig.

Den doftar maskros, har en intensiv ganska ren doft som också kan uppfattas som oangenäm, lite inslag av linolja. Det är en fyllig, ganska stor doft av ängsblom.

Konsistensen i burken är hård, fast, kletig, seg.

I munnen känns honungen fyllig, intensiv, smältande, först lite tuggig sedan smälter den snabbt, krämig.

Smaken är kraftig, maskros, jasmin och citrus, fyllig söt – en lätt sötma kommer fram, lite mynta eller kryddighet, lite karamellig, dixikola-lite illsöt, hög sötma plus syra.

Honungen har en mycket lång eftersmak.

Denna honung skulle passa utmärkt på t.ex fil eller yoghurt”.

Ingela Beckman, Tvååker, Himle bf.

”En honung med ljus, matt, gråmatt eller grågrönmatt färg. En honung där färgen har en liten dragning åt grönt.

Den har ingen doft, lite doft av ost, lite lagrad dansk ost med sommar i botten, blommig, maskros, lagrad herrgård.

I burken är honungen fast seg, väldigt seg ”kort” med en degterm. Kanske rörd för lite.

Honungen känns slät, lite klistrig i munnen. Den sitter kvar man får liksom tugga sig igenom den.

Denna honung har en svag smak av trä, kola, en lätt smak som är svår att känna, mild, raps, lite intetsägande. Eftersmaken är medellång lite klibbig.

Honungen bör vara mycket lämplig att använda till en ostbricka”.

Eva, Arvid och Katarina Ludvigsson, Simlångsdalen, Södra Hallands bf

” En honung med vitgrön färg , nästan vit eller med en dragning mot vitt.

Den doftar svagt av maskros och tall, virke, färskt virke, sågat trä eller sågspån.

Honungens konsistens i burken är seg, fast. I munnen känns konsistensen slät, lätt en aning grynig, smältande. Den försvinner fort.

Smaken är frisk maskros, en fyllig god smak av klassisk honung, lite sirap och lite vanilj samt frisk lime. Den har en medellång eftersmak”.

Lilla Böslid 2014-11-15

Marie-Louise Simonsson

Sekreterare

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *